Jordfordeling - Danmarks største puslespil - SEGES Projektsitet
Formålet er at optimere fordelingen af arealer til gavn for landmandens økonomi og produktion samt klima, biodiversitet og miljø. Målet er at udarbejde redskaber og modeller, der gør landmænd og rådgivere i stand til at implementere arronderings- og multifunktionel jordfordeling i lokalområdet.
Projektet er 2-årigt.
Der sættes fokus på at skabe en online platform for såvel traditionel arronderingsjordfordeling som mulitfunktionel jordfordeling, hvor landmænd og andre aktører kan komme med ønsker og ideer til jordfordeling. Der udarbejdes screeningsmodeller, som støtter den enkelte landmand i at få overblik over de produktionsmæssige og de natur-, miljø- og klimamæssige potentialer. I projektet udarbejdes metoder, som giver landmanden overblik over de økonomiske og juridiske konsekvenser ved en jordfordeling. For at fremme samarbejdet mellem de mange aktører i en jordfordeling etableres et samarbejdsforum, hvor partnerne arbejder sammen om at finde de gode løsninger. Modellerne der udarbejdes demonstreres efterfølgende i 3-5 konkrete områder, som er præget af udfordringer inden for miljø, klima eller natur. Efterfølgende tilpasses modellerne ud fra de praktiske erfaringer. Der kommer fokus på multifunktionel jordfordeling og resultaterne fra projektet ved at formidle på en række forskellige platforme i form af artikler, videoer, tegnefilm, test, og interaktive kort. Ikke mindst kommunikeres projektets modeller og resultater med udgangspunkt i landmandserfaringer fra de 3-5 områder. Lokale landbrugsrådgivere og øvrige aktører indgår i arbejdet i områderne.
Effekterne vil være, at ca. 2.000 landmænd viser interesse for multifunktionel jordfordeling, fordi det nu virker overskueligt og positivt at deltage. Konkret vil effekten i 2020 være, at 20 landmænd i de 3–5 pilotområder indtegner sig på online system til jordfordeling, og ved udgangen af 2021 forventes 500 landmænd at have meldt arealer ind i systemet.
Artikel bragt i magasinet MARK: Jordfordeling er et stærkt værktøj til at optimere arealfordelingen mellem landmænd - og kan samtidig give plads til andre arealanvendelser, f.eks. skov eller natur.
Deltager du i en jordfordeling, kan det påvirke din landbrugsbedrift på mange områder. Se bud på, hvad en jordfordeling betyder for produktion og økonomi for to konkrete ejendomme.
Jordfordeling er en mulighed for at forbedre arronderingen på mange bedrifter. Men det er også en mulighed for at løfte en lang række samfundsopgaver som f.eks. etablering af natur, klima mv. Bliv klogere på 3 typer jordfordeling.
Business canvas model output fra workshopmøde med DLBR-Forum. Rådgivningsmuligheder og felter for DLBR virksomheder i forbindelse med multifunktionel jordfordeling.
Med udgangspunkt i projektets demonstrationsområder fremligger oplægget eksempler på, hvorledes fonde og andre eksterne finansieringskilder kan støtte op om Multifunktionel jordfordeling.
Oplæg om multifunktionel jordfordeling og projektet ved informationsmøde for kommuner, Naturstyrelsen m.fl. Planlagt sammen med Landbrugsstyrelsen, afholdt 25. feb i Aarhus og 27. feb i Odense.
Når du skal starte en proces frem mod et multifunktionelt jordfordelingsprojekt, er der flere ting du kan gøre for at få projektet til at blive en succes. Her en guide til god projektledelse i den indledende fase.
Når landbrugsproduktionen samtænkes med biodiversitet, drivhusgasreduktion, klimatilpasning, rent vandmiljø, friluftsliv eller landdistriktsudvikling, taler vi om multifunktionel jordfordeling. Staten har afsat 150 mio. kr. til projekter.
Omkring 30 lodsejere ved Tim Å i Vestjylland var tirsdag aften mødt frem, da Sagro og Holstebro Struer og Herning-Ikast landboforeninger inviterede til informationsmøde om multifunktionel jordfordeling langs Tim Å.
SEGES og fem rådgivningsvirksomheder går nu i gang med at finde modeller for, hvordan den multfunktionelle jordfordeling bedst kan foregå. Målet er at lave gode løsninger for landmandens økonomi og produktion samt klima, biodiversitet og miljø.
Det er op ad bakke at få projekter skubbet gennem nåleøjet til pilotordningen for multifunktionel jordfordeling. Skal en fremtidig stor jordreform have flyvehøjde, skal der sættes klare mål, tænkes i synergier og afsættes penge til opkøb af jord.
Udsnit af program fra plantekongres med beskrivelse af aktiviteten i forbindelse med koordinering og facilitering af session om multifunktionel jordfordeling.
LandboNord er på rekordtid blevet klar med en ansøgning om tilskud til multifunktionel jordfordeling. Det lokale vandselskab er parat til at købe jord til markedspris.
I 2020-2022 har staten afsat 150 mio. kr. til multifunktionel jordfordeling. Men hvad er det egentlig for en størrelse? Se den nye tegnefilm, der trin for trin viser, hvad multifunktionel jordfordeling er.
Der er tilskud til gennemførelse af multifunktionel jordfordeling. Der er dog ikke dækning for det værditab, der kan opstå, når jorden skifter status fra landbrugsareal til skov-, natur- eller rekreativt areal.